Karne notları karşısında çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır?
Uzmanlar, kötü karnelerin çocukların duygu ve motivasyon dünyasını zorlayıcı bir etki yaratabileceğine dikkat çekerek, bu durumu olumlu bir şekilde yönetmenin ve çocukların gelişimini desteklemenin mümkün olduğunu söylüyor. Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, ödüllere alışan bir çocuğun ilerideki okul hayatında motivasyonla değil, ödül kazanma hedefiyle davranacağını belirterek, şöyle konuştu: “Çocuğa aile içindeki değerinin hissettirilmesi sağlanmalıdır. Sadece karne notuyla ölçülmez ve sevgi hiçbir koşula bağlı değildir.” söz konusu.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, 19 Ocak’ta yarıyıl tatiline çıkacak öğrencilerin karne performanslarını değerlendirerek velilere değerli tavsiyelerde bulundu.
Okumak ailelerin değil çocukların sorumluluğundadır.
Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, ders çalışmanın ailelerin değil çocukların sorumluluğunda olması gerektiğini, çocuklara verilecek ödüllerin hiçbir koşula bağlı kalmadan sunulması gerektiğini belirterek, “(Raporunuz varsa) gibi söylemler var. iyi, istediğini alacağım) çocukları sorumluluk almaya sevk etmeyin, aksine kendisinden beklenen sorumluluklar karşılığında anne ve babasından maddi beklentiler belirler ve bu beklentiler karşılandığı sürece sorumluluklarını yerine getirir, yerine getirilmezse yerine getirmez, bu durum çocuğun ruhsal ve duygusal gelişimini bozar.” söz konusu.
Sözlü olarak takdir etmek önemlidir
Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk da karne karşılığında verilen çok sayıda ve maddi açıdan yüksek ödüllerin çocuk üzerinde cezayla aynı etkiyi yaptığını belirterek, “Ödüllere alışan çocuk, ilerideki okul hayatında da aynı şekilde davranır. Motivasyonla değil, ödülü kazanmayı amaç edin. Bunun yerine çocukların yapabilecekleri ve başarabilecekleri alanları fark etmek ve sözel olarak takdir etmek önemlidir. Ancak bu yaklaşım abartılmamalı ve yüceltilmemelidir. Takdir ve övgüyü kullanırken sonuç değil, çaba övülmeli ve desteklenmelidir.” dedi.
‘Tembel’, ‘başarısız’ gibi etiketlemeler çocuğun motivasyonunu olumsuz etkiler.
Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk da çocukların ücretlerinin aldıkları notlara veya okuldaki performanslarına göre belirlenmediğini belirterek, şöyle devam etti:
“Karne notları sadece çocuğun o dönemde öğrendiği bilgilerin yeterli olup olmadığının göstergesidir. Kötü notlar karşısında sert, tehditkar, katı tavırlar veya ‘tembel’, ‘başarısız’ gibi etiketler çocuğun motivasyonunu olumsuz etkileyebileceği gibi, çocuğun benlik algısının da zayıflamasına neden olabilir. Bunun yerine çocukları dinlemek, duygu ve düşüncelerini paylaşmak, sorunun çözümü için neler yapılması gerektiğini konuşmak onları bir sonraki eğitim dönemine daha hazır hale getirecektir. “Çocuğa aile içindeki değerinin sadece karne notuyla ölçülmediği, sevginin hiçbir koşula bağlı olmadığı hissettirilmelidir.”
Yaşıtlarınızla kıyaslamayın
Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk da kötü karneler karşısında ilk adımın çocukları akranlarıyla kıyaslamamak, karnede uygun oldukları alanları konuşmak olduğunu açıkladı.
“Sadece olumsuzu vurgulamak aynı zamanda olumlu düşünmelerini de engelleyecektir. Daha sonra çocuklar düşünmeye ve konuşmaya yönlendirilmelidir. Öncelikle çocuğa zorlandığı dersler ve hissettiği duygular anlatılarak sonraki dönemde notlarını telafi etmek için neler yapabileceği konusunda fikri sorulmalı ve ardından ebeveynler kendi fikirlerini ve analiz önerilerini sunmalıdır. Bu noktada ebeveynlerin görevi öğretmen rolü üstlenmek ya da aldığınız kararları uygulamak değil, yalnızca analizin uygulanmasında yol gösterici ve destekleyici rehberlik sağlamak olmalıdır.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı